Menu
NOVOSTI

Mace nas čine zdravijima

O zdravstvenim vrijednostima kućnih ljubimaca za svoje vlasnike već se dugo govori, ali evo ovdje najnovijih istraživanja vezanih upravo za mace.

Koje su točno prednosti mačke kao kućnog ljubimca?

1. Vlasnici mačaka u kasnim pedesetima upola su zdraviji te uzimaju 30 posto manje lijekova u usporedbi s ljudima istih godina koji nemaju mace. Mijauuu  🙂

2. Studije su pokazale da mace mogu smanjiti rizik oboljevanja od srčanih bolesti za čak 30 posto! Ako imate macu, poznat vam je osjećaj ugode koji vas prožima kada mazite ili se družite sa svojim ljubimcem.

3. Studija Kliničkog centra Mayo je pokazala da 41 posto ljudi u studiji bolje spava zbog svog mačjeg ljubimca.

4. Mace vam mogu pomoći da lakše prebrodite gubitak voljene osobe.

5. Mace ispunjavaju potrebu za druženjem. Jedna studija provedena u Austriji 2003. godine otkrila je da je imati mačku u kući emocionalni ekvivalent romantičnom partneru. Osim što su upravo mačke uglavnom uspostavljale kontakt, studija je pokazala da će mačke zapamtiti ljubaznu gestu i kasnije “vratiti uslugu” svojim vlasnicima.

6. Rana izloženost macama smanjuje šanse za alergije. Studija koju je 2002. godine proveo američki Nacionalni institut za zdravstvo pokazala je da djeca ispod godinu dana koja su bila izložena mački imaju manje vjerojatnosti da će razviti sve vrste alergija.

7. Poznato je da mačke obožavaju presti. Iako još nisu poznati razlozi zašto to rade, znanstvenici misle da predenje igra veliku ulogu u liječenju rana i lomova kostiju. Mačje predenje stvara vibracije na frekvenciji od 20-140 HZ, a studije su pokazale da frekvencije u rasponu 18-35 HZ pozitivno utječu pri zacijeljivanju zglobova nakon neke ozljede.

Znanost je pokazala koliko je zapravo odlično imati mačke kao kućne ljubimce!
Nadamo se da ćete pružiti priliku ovoj inteligentnoj, samostalnoj i preslatkoj životinji. 🙂