Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Mršavljenje i miran san: Kako te dvije komponente utječu na zdravlje žena u menopauzi

Žene u menopauzi često izražavaju zabrinutost zbog povećanja tjelesne težine, pripisujući to ponekad i običnoj čaši vode. Unatoč tome što to vjerojatno nije slučaj, važno je shvatiti da debljanje nije uvijek rezultat prekomjerne konzumacije kalorija i nedostatka tjelesne aktivnosti. Menopauza donosi sa sobom niz promjena koje mogu utjecati na tjelesnu masu. Smanjena proizvodnja estrogena, na primjer, dovodi do usporenog metabolizma i narušene probave. Dodajte tome i često prisutan loš san u menopauzi, koji može potaknuti anksioznost i noćno znojenje. Ove kombinirane pojave često sprječavaju postizanje normalnog, neprekinutog sna. Stoga ćemo u ovom tekstu pokušati razjasniti zašto nedostatak sna može povećati rizik od debljanja, pružajući nekoliko objašnjenja u nastavku.

Loš san može potaknuti želju za slatkom i masnom hranom

Nedostatak kvalitetnog sna često dovodi do povećane razine stresa i tjeskobe, stvarajući začarani krug jer visok stres i tjeskoba dodatno otežavaju postizanje dubokog i obnovljivog sna. U tim trenucima često posežemo za konzumacijom veće količine hrane, posebice slatkim i masnim namirnicama, u nastojanju da poboljšamo svoje emotivno stanje i pronađemo privremeno olakšanje. Ova povezanost između sna, stresa i prehrambenih navika ističe važnost održavanja ravnoteže između emocionalnog blagostanja i zdravih spavanja kako bismo potpomogli cjelokupno zdravlje.

Loš san može smanjiti motivaciju za tjelesnom aktivnošću

Ako ne spavamo dobro, jutarnji ustajanje često ne donosi osvježenje i vitalnost. Nedostatak kvalitetnog sna može smanjiti našu motivaciju za redovitom tjelovježbom. U situacijama kada se osjećamo potišteno, tjeskobno, te kada razina energije naglo opada, oblačenje tenisica za teretanu i izlazak vani na šetnju, trčanje ili vježbanje često postaju posljednje stvari koje želimo poduzeti.

Loš san može povećati hormon gladi

Postoji hormon po imenu grelin koji se oslobađa kada osjećate glad. Ako često doživljavate osjećaj gladi, to može rezultirati prejedanjem. Važno je naglasiti da ovo nema veze sa snagom volje. Mnoge žene, kada se nađu u ovoj situaciji, osjećaju se loše jer im je izazovno kontrolirati što jedu. Važno je razumjeti da ovo nije pitanje volje, već fizička reakcija na loš san. Poremećaji spavanja mogu povećati oslobađanje grelina, uz istovremeni pad proizvodnje hormona leptina, odgovornog za osjećaj sitosti.

Loš san može utjecati na metabolizam

Metabolizam također može usporiti zbog smanjenja razine estrogena tijekom menopauze i procesa starenja organizma. Ova kombinacija čimbenika može značajno utjecati na našu sposobnost sagorijevanja masti, stvarajući kompleksan utjecaj na metaboličke procese.

Osim toga, ovaj utjecaj može se proširiti na razinu šećera u krvi, što na kraju može rezultirati razvojem otpornosti na inzulin. Za neke žene, ova situacija može postati ozbiljna, do te mjere da se može razviti dijabetes tijekom menopauze.

Što možete napraviti?
  • Izbjegavajte konzumiranje velikih obroka prije spavanja.
  • Ograničite unos kofeina tijekom popodneva.
  • Održavajte redoviti raspored spavanja.
  • Pijte blagi čaj prije odlaska na spavanje.
  • Razmotrite uzimanje magnezija kao dodatka prehrani jer opušta mišiće i živce.
  • Okrenite se prirodnim rješenjima.

U traganju za brzim rješenjima, mnogi se često okreću sintetičkim lijekovima za smirenje, često zanemarujući potencijalne negativne učinke. No, kada su simptomi stresa, nesanice i anksioznosti blagi, mnogo je bolje okrenuti se prirodnim rješenjima. Biljni lijekovi nude dugoročnu podršku bez rizika ovisnosti. Ljekovite biljke kao što su valerijane, matičnjaka i metvice prepoznate su po svojoj terapijskoj vrijednosti još od antike. Kroz stoljeća, ove biljke su pomagale održavanju mentalne ravnoteže, a ta snaga dostupna je u biljnom lijeku Persen.

Na kraju, važno je napomenuti da nedostatak sna nije nešto čime se treba ponositi, iako se mnogi time hvale, posebice u poslovnom svijetu. San ne samo da nas regenerira, već omogućava i normalno funkcioniranje organizma, igrajući ključnu ulogu u održavanju tjelesne težine.