Menu
ZDRAVLJE

Poboljšajte svoju probavu uz pomoć ovih 7 sjajnih namirnica

Mnogo žena se u menopauzi počinje debljati i imati problema s probavom i nadutošću.
Na našu probavu utječe mnogo faktora – od količine dnevnog kretanja, uzimanja lijekova, do konzumacije alkohola i pušenja. Od loše i spore probave se osjećamo umorno, usporeno i sporo trošimo kalorije, što dovodi do debljanja.

Nastavite čitati i saznajte kako se možete riješiti ovog nerijetko neugodnog problema i poboljšati svoju probavu uz pomoć ovih 7 namirnica. 

1. Jaja

Jaja su izvrsna za probavu jer su bogata proteinima, odnosno bjelančevinama. Proteini su, uz vodu, ugljikohidrate, masnoće i šećere pokretač ljudskog organizma. Ako konzumirate jaja, duže ste siti, nećete se udebljati i nećete lako izgubiti mišičnu masu. Osim toga, jaja su odličan izvor aminokiselina, omega-3 masnih kiselina i vitamina A, D, K, B5, B12, selena, kalcija i cinka. Zapravo, bilo koja hrana bogata proteinima (riba, meso, mlječni proizvodi) može poboljšati probavu.

2. Kava

Iako bi kavu generalno možda bilo bolje izbjegavati nego konzumirati, nedvojbeno je da dijuretička svojstva kave pomažu u probavi. Istraživanja su pokazala da kofein može poboljšati metaboličke procese za 11%. No, pazite. Ako pijete kavu da ubrzate svoju probavu, nemojte pretjerati jer možete dehidrirati.

3. Kokosovo ulje

Zamijenite obično ulje sa kokosovim, koje sadrži srednje lančane trigliceride. Oni pomažu u bržem sagorijevanju kalorija. Naime, jetra ih ne pretvara u zalihe masnoće već direktno u energiju. Postoje i istraživanja koja su pokazala da konzumacija kokosovog ulja smanjuje salo oko trbuha.

4. Alge

Alge u sebi sadrže jod, mineral potreban za normalnu funkciju štitnjače koja zauzvrat utječe na ljudski metabolizam. Preporučena dnevna doza joda za odrasle osobe je 150 mcg, što je jednako konzumaciji morskih algi tri puta tjedno. Prema Hrvatskoj udruzi za bolesti štitnjače, “iako suvišak joda uglavnom ne prouzrokuje poremećaj rada štitnjače postoji u populaciji osobe koje nemaju adaptivni mehanizam regulacije joda i suvišak može izazvati poremećaj rada štitnjače.”
Alge možete nabaviti u dućanima zdrave prehrane, a dolaze i u obliku kapsula koje se koriste kao dodatak prehrani.

5. Zobene pahuljice

Konzumacija zobenih pahuljica je najlakši način za poboljšavanje probave. Jeftine su, ukusne, zasitne, lako probavljive i mogu se kombinirati s različitim voćem i povrćem. Osim toga, bogat su izvor zdravih tvari – od vlakana (koja poboljšavaju probavu), do proteina, beta-glukana, folne kiseline, magnezija, mangana, cinka, kalija, kalcija, vitamina K.

Što se tiče probave, zobene pahuljice sadrže netopiva vlakna koja su izrazito bitna za pravilan rad metabolizma. Još neke dobrobiti zobenih pahuljica su u tome što štite kožu, krvožilni sustav, poboljšavaju imunitet i snižavaju rizik od raka debelog crijeva.

6. Citrusno voće

U svoju prehranu uključite što više citrusnog voća – limun, naranču, mandarinu, grejp. Osim što su najbolji izvor vitamina C, citrusno je voće odlično i za probavu. Upravo vitamin C pomaže tijelu da brže troši kalorije. Isto tako, citrusno voće sadrži flavonoide naringenine koji olakšavaju probavu.

7. Masna riba

Masna riba (tuna, skuša, losos) je bogat izvor za organizam bitnih omega-3 masnih kiselina. Naime, omega-3 masne kiseline smanjuju otpornost na hormon leptin, koji utječe na metabolizam. Još jedno dobro svojstvo jest što omega-3 masne kiseline uravnotežuju šećer u krvi i smanjuju upalne procese u organizmu.

 

Foto: Unsplash