Menu
ŽIVOTNI STIL

Preporuka za čitanje | Lucia Berlin – Večer u raju

Ava Gardner u zagrljaju mladoga meksičkog „galeba“, japanski turist koji se, gledajući borbu s bikovima, odjednom sruši mrtav, nezvana gošća koja unosi red u kaotičnu obiteljsku proslavu Božića, urnebesni dijalog dviju bivših supruga istoga fatalnog muškarca…

Sve su to slikoviti prizori i motivi Večeri u raju, sad već druge, posmrtne zbirke priča Lucije Berlin. Predloške za mnoge od tih priča autorica je pronalazila u vlastitom, nekonvencionalno proživljenom životu obilježenom burnim zbivanjima u ekscentričnoj obitelji, bolešću, alkoholizmom i drogom, seljakanjem diljem obiju Amerika i prihvaćanjem, iz nužde, najrazličitijih poslova, od spremačice do sveučilišne profesorice.

Majstorica zapažanja sitnih životnih ironija i paradoksa, prići će i najmračnijim iskustvima s dozom pomalo subverzivnoga humora, ne skrivajući pritom empatiju prema akterima u ljudskoj komediji, tomu nepresušnom vrelu iz kojega crpi materijal za svoju emocijama nabijenu, senzualnu, ali ipak discipliniranu prozu, neopterećenu bilo kakvim stilističkim ukrasima. Ako je itko znao, zahvaljujući neposrednosti izraza, pretočiti život u književnost, onda je to zasigurno bila danas već legendarna Lucia Berlin.

Nakon sjajnog Priručnika za spremačice, Ocean More objavio je i drugu posmrtnu zbirku priča Lucije Berlin. Baš kao i u Priručniku, beskrajno smo uživali u pomalo grubim, ali duboko emocionalnim i liričnim slikama genijalne spisateljice.

Knjigu u izvrsnom prijevodu Vjere Balen-Heidl i po sniženoj cijeni od 111 kn možete naručiti na

https://www.oceanmore.hr/index.php?opt=shop&act=show&id=150&lang=hr