Menu
MENOPAUZA

Zašto smo bijesne u menopauzi i zašto je to dobro

A bijesne smo, i to često, zar ne?

Da, i to je pozitivna stvar prema dr. Christiane Northrup u njenom klasiku Mudrost menopauze koju je u Hrvatskoj objavila izdavačka kuća Makronova. Jer, kako kaže ona, moramo prihvatiti svoj bijes. On, osobito u našim srednjim godinama može imati vrlo važnu ulogu u poboljšanju kvalitete našega življenja i zdravlja. Bijes predstavlja snažan znak naše unutarnje mudrosti i morale bismo ga naučiti slušati i djelovati u skladu s njim.

Naravno, ne treba biti rob bijesa i ispoljavati ga nasiljem, ali njegovo izražavanje ponekad može biti itekako pozitivno za naše mentalno zdravlje.

Kada se javlja bijes:
– Kad ne možemo računati na dana obećanja ili dogovore
– Kad gubimo moć, položaj ili poštovanje
– Kad nam prijeti fizička ili emotivna bol
– Kad nas uvrijede, potkopavaju ili omalovažavaju
– Kad odgodimo ili otkažemo važan ili ugodan događaj da bismo se prilagodili tuđem rasporedu
– Kad ne dobijemo ono što osjećamo da bi s pravom trebalo biti naše

Ako prije menopauze niste naučile prepoznati svoj bijes i što nam on govori, perimenopauza je najbolja prilika koja vam preostaje da to učinite.

Razdražljivost je blagi oblik bijesa koji obično ne vodi do trajne promjene niti bilo kakve promjene. Razdražljivost je kao da nešto u loncu tiho kuha, ali netom prije nego što će prokuhati mi dodamo vodu ili smanjimo vatru.

Ako se ne pozabavimo onime što nas u životu razdražuje, priroda će pojačati plamen na plameniku pokušavajući nas pokrenuti. Ne čekajte da lonac prokuha i poslušajte svoj bijes.

Foto: Shutterstock