Menu
MENOPAUZA

Kako menopauza može utjecati na mentalno zdravlje?

Itekako. Već smo pisali o tome da se u perimenopauzi događaju promjene raspoloženja koje variraju u intenzitetu, a za neke žene postoji mogućnost oboljenja od depresije, ozbiljne mentalne bolesti.

Danas pričamo o tome na koje sve načine menopauza može utjecati na žensko mentalno zdravlje.

Tijekom menopauze snižavanje razine hormona estrogena može dovesti do kombinacije hormonalnih i biokemijskih fluktuacija koje u nekim slučajevima mogu dovesti do promjena u živčanom sustavu.

Manjak estrogena može uzrokovati:

  • fizičke simptome (umor, noćno znojenje, nesanica, valunzi, problemi s pamćenjem). Kombinacija ovih simptoma može izazvati stres.
  • promjene raspoloženja (razdražljivost, tuga, nedostatak motivacije, problemi s koncentracijom, stres, poteškoće s koncentracijom)
  • promjene postojećih simptoma mentalnih bolesti (ukoliko osoba boluje od neke bolesti)

Neka istraživanja sugeriraju da žene koje su imale intenzivan PMS u mladosti ili postporođajnu depresiju mogu imati ozbiljnije promjene raspoloženja tijekom perimenopauze. Također,  žene koje su jednom bolovale od kliničke depresije također mogu doživjeti pogoršanje simptoma zbog fluktuacija hormona.

Osim hormona i drugi čimbenici mogu utjecati na mentalno zdravlje žene.

Naime, ova je životna faza često opterećena emocionalnim posljedicama nekih životnih situacija poput razvoda ili započinjanja novih veza, odrasle djece koja odlaze ili se vraćaju kući, financijskih promjena ili promjena u karijeri, bolesti roditelja ili partnera itd.

Da ne govorimo o društvenom pritisku na žene koje do svojih srednjih godina nisu ispunile sva životna očekivanja. Naravno, sve ovo može biti okidač za promjene raspoloženja u menopauzi.

Srećom, postoje različiti načini nošenja s ovakvim situacijama, a to je uvođenje sljedećih promjena u svoj životni stil:

  • meditacija
  • česta fizička aktivnost
  • zdrava i uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i orašastim plodovima
  • smanjeni unos kofeina
  • prestanak pušenja
  • izbjegavanje alkohola

Teško je ovo sve napraviti odjednom, stoga je u redu ići malo po malo. Od svega je najbitnije prvo osigurati pravilnu prehranu i redovnu fizičku aktivnost prilagođenu trenutnom zdravstvenom stanju i fizičkoj spremi.

Ukoliko je uvođenje tih promjena otežano ili se ne primjećuje poboljšanje ni nakon dužeg vremena, preporučuje se obraćanje liječniku jer se o mentalnom zdravlju trebamo brinuti jednako kao i o fizičkom.

Foto: Unsplash