Menu
MENOPAUZA

Znate li što je predmenstrualni disforični poremećaj i kako se liječi

U posljednje vrijeme dosta se govori i piše o predmenstrualnom disforičnom poremećaju (PMDD), pa iako je naš portal posvećen menopauzi, ipak za priličan broj naših čitateljica koje još uvijek nisu u menopauzi, iznimno je važno pojasniti što je zapravo predmenstrualni disforični poremećaj.

Pa krenimo redom – PMDD je ozbiljan oblik predmenstrualnog sindroma (PMS) koji uzrokuje teške emocionalne i fizičke simptome kod žena tijekom drugog dijela menstrualnog ciklusa, obično tjedan ili dva prije menstruacije.

Simptomi PMDD-a mogu biti:

  • Depresija: Intenzivna tuga, osjećaj beznadnosti ili depresivno raspoloženje.
  • Tjeskoba: Pojačana tjeskoba, nervoza ili napetost.
  • Nagle promjene raspoloženja: Promjene raspoloženja koje se brzo izmjenjuju, s iritabilnošću i ljutnjom.
  • Fizički simptomi: Osobe s PMDD-om mogu patiti od simptoma poput nadutosti, bolnih grudi, glavobolja i umora.

PMDD može značajno utjecati na kvalitetu života žena i njihovih odnosa. Njegovi uzroci nisu još potpuno jasni, ali hormonalne promjene koje se događaju tijekom menstrualnog ciklusa igraju ulogu.

Ipak, ne treba očajavati i za PMDD ima lijeka, odnosno barem pomoći. Pa tako liječenje PMDD-a može uključivati:

  • Promjene u načinu života: Preporučuje se vježbanje, pravilna prehrana, smanjenje stresa i dovoljno sna.
  • Terapija: Terapija razgovorom, kao što je kognitivno-bihevioralna terapija, može pomoći u suočavanju s emocionalnim simptomima.
  • Lijekovi: Lijekovi kao što su antidepresivi, oralni kontraceptivi ili diuretici mogu se propisati za smanjenje simptoma.

Ako sumnjate da imate PMDD ili ako imate teške simptome PMS-a koji utječu na vašu svakodnevnu funkcionalnost, obavezno se posavjetujte s ginekologom ili stručnjakom za mentalno zdravlje, radi postavljanja dijagnoze i preporuke odgovarajućeg tretmana.