Menu
VEZE

Druženje nas čini zdravijima

Kada se odlučimo na zdraviji život prvo se okrenemo zdravijoj prehrani, intenzivnijoj vježbi i boljem snu. Naravno, svaki od ovih faktora je važan, ali svaki od njih se temelji na fizičkom zdravlju. Istraživanja, kojih ima sve više, dokazuju da je druženje jednako važno za zdravlje kao i za sveukupnu dobrobit čovjeka.

Društvena potpora, bilo prijateljska, obiteljska ili partnerska, povezana je s mentalnim i fizičkim zdravljem.

Bogat društveni život snižava razine stresa, poboljšava raspoloženje i kardiovaskularno zdravlje te ubrzava proces oporavljanje od bolesti.

Osamljenost je izjednačena s pušenjem 15 cigareta dnevno; povećava rizik od kroničnih bolesti, kako fizičkih tako i psihičkih, podupire upalne procese u tijelu te potiskuje imunitet.

Dokazano je da društvene stranice, korištene prekomjerno, povećavaju našu osamljenost, stoga nije preporučeno koristiti društvene mreže kao nadomjestak za prave ljudske interakcije.

Osamljenost se smanjuje s godinama, jer mudrost i perspektiva čine svoje, ali budući da smo po prirodi društvena bića, vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima temelj je našeg zdravlja.

 

Izvor: https://time.com/