Menu
ZDRAVLJE

Od ublažavanja valunga do snižavanja krvnog tlaka – za što je sve dobro ulje noćurka?

Ako tražite po internetu prirodne načine liječenja raznih tegoba vjerojatno ste već naišli na pojam ulje noćurka, u čije se zdravstvene dobrobiti mnoge žene kunu.

Ova biljka nježnih žutih cvjetova (Oenothera biennis) porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike već stoljećima se primjenjuje na različite načine. Koristili su ga Azteci, sjevernoamerički starosjedioci, a u Europu je prenesena u 17. stoljeću.

Iako je odličan kao ukrasna biljka u našim krajevima, ipak se najčešće koristi ulje noćurka kao lijek za razne tegobe – od ublažavanja simptoma menopauze poput valunga, snižavanja krvnog tlaka, ublažavanja kostobolje i simptoma kožnih bolesti poput ekcema,

Nastavite čitati i saznajte za što je sve dobro ulje noćurka, kako djeluje te koje su nuspojave njegovog korištenja.

 

Ulje noćurka ublažava PMS i simptome menopauze

Ovo ulje se često koristi za ublažavanje simptoma koji se povezuju s predmenstrualnim sindromom – primjerice osjetljivih grudi, nadutosti ili depresivnog raspoloženja. Također se koristi za ublažavanje pojačanog znojenja (valunga ili valova vrućine).

Iako je jedno istraživanje iz 2010. nije našlo poveznicu između ulja noćurka i smanjenog intenziteta valunga, jedno kasnije istraživanje objavljeno u Archives of Gynecology and Obstetrics je pokazalo suprotno. Naime, žene koje su uzimale 500 mg ulja noćurka (u obliku kapsula) 6 tjedana su izjavile da im se intenzitet i dužina trajanja pojačanog znojenja jako smanjila.

Smatra se da su za to zaslužne nezasićene omega-6 masne kiseline, odnosno alifa-linolenska kiselina i  gama-linolenska kiselina, koje imaju protuupalno djelovanje. Inače, konzumacija nezasićenih masnih kiselina pomaže u sprječavanju raznih zdravstvenih stanja, o kojima ćemo više reći u nastavku teksta.

Ulje noćurka snižava krvni tlak

Ovo također možemo zahvaliti gore spomenutim omega-6 masnim kiselinama prisutnima u ulju.
Smatra se da gama linolenska kiselina (GLA) unutar pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka zbog djelovanja prostaglandina koji smanjuju  suženje arterija. To omogućuje slobodniji protok krvi kroz krvne žile što zauzvrat snižava krvni tlak.

Međutim, još ne postoji dovoljan broj istraživanja koji mogu potvrditi ovo. Svakako, postoje žene kojima će ulje noćurka pomoći u snižavanju tlaka, ali svakako se prvo obratite liječniku – pogotovo ako već uzimate lijekove za krvni tlak.

Kožu održava čistom, mekanom i elastičnom

Ulje noćurka je veoma popularno kod ljudi s kožnim oboljenjima poput ekcema, seboreje ili atopijskog dermatitisa, ali i kod žena koje u menopauzi muku muče sa suhom i ljuskavom kožom. Naime, omega-6 masne kiseline reguliraju hormone, smanjuju upalne procese u organizmu i tako pozitivno djeluju i na zdravlje kože.

Pročitajte članak: Zašto nas u menopauzi svrbi koža i što može pomoći?

Nuspojave uzimanja ulja noćurka

Što se tiče nuspojava, u većini slučajeva je ulje noćurka sasvim sigurno kada se uzima oralno u dozama do 6 grama dnevno.
Međutim, u nekim slučajevima pretjerana konzumacija može uzrokovati blage nuspojave, uključujući želučane tegobe, mučninu, proljev i glavobolju.

Iako još nema pouzdanih informacija o rizicima uzimanja ulja noćurka u trudnoći, ipak se ne preporučuje da ga trudnice konzumiraju.

Ne preporučuje se konzumacija barem 2 tjedna prije operacije niti kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.