Menu
ZDRAVLJE

Jeste li čule za vitamin F? Odličan je za kožu!

Nakon vitamina U, vrijeme je za još jedan ne tako poznat vitamin. Ovaj put pišemo o vitaminu F. Zapravo, to je naziv za određene vrste omega 3 i omega 6 masnoća (ALA – alfa linolenska kiselina i LA – linolenska kiselina). Vitamin F je otkriven dvadesetih godina prošlog stoljeća kada su znanstvenici otkrili da prehrana bez masti ima štetne učinke na štakore. Kasnije je utvrđeno da se radilo o ALA i LA, odnosno vitaminu F.

Iako se nalazi u određenim namirnicama (maslinovo ulje, bademi, sojino ulje, pekan orasi, chia sjemenke, jaja, mliječni proizvodi i meso), često se koristi u kozmetičkim preparatima za kožu.
Dnevna preporuka je 11 grama vitamina F.

Koje su prednosti vitamina F za kožu?

Zadržava vlagu – vitamin F postaje ceramid kada se koristi na koži, hidratantni sastojak koji također štiti kožne barijere i zadržava vlagu.

Smanjuje upalu – vitamin F pomaže smanjiti upalu, kao i regulirati zdrav rad stanica i pretjerani gubitak vode.

Smanjuje akne -studije pokazuju da su oni koji imaju akne uspjeli smanjiti veličinu akni za 25% za samo mjesec dana lokalnom primjenom linolenske kiseline.

Ublažava psorijazu – vitamin F se pokazao efektnim u ublažavanju simptoma stanja kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, seboreični dermatitis, rozaceja. Naime, zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama (LA), vitamin F ima izrazito antiupalno djelovanje.

Još neke dobrobiti vitamina F:

  • dobar za zdravlje srca (u studiji provedenoj na više od 300 000 odraslih osoba, konzumacija linolenske kiseline umjesto zasićenih masnoća povezana je s 21% smanjenim rizikom od smrti povezanim sa srčanim bolestima)
  • smanjuje upale u tijelu (povećani unos omega-3 masti poput ALA povezan je sa smanjenom upalom u zglobovima, probavnom traktu, plućima, pa čak i mozgu)

Pročitajte članak: Kako prehrana utječe na upale i kronična oboljenja

Tko može koristiti vitamin F?

Trenutna istraživanja pokazuju da je vitamin F siguran za sve tipove kože. Preporučuje se koristiti ga dva puta dnevno, ujutro i navečer. Može se koristiti u kombinaciji s proizvodima protiv starenja i SPF proizvodima.