Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Umorne ste | savjetujemo kako si možete olakšati

Užurbani i iscrpljujući ritam suvremenog života uzrokuje u mnogo žena kronični umor i stres, probleme s koncentracijom, nedostatak motivacije, maglu u mozgu te čak i probavne probleme. Ovi se simptomi sve više povezuju s adrenalnim umorom ili umorom nadbubrežne žlijezde. 

Teorija o adrenalnom umoru kaže da dugotrajna izloženost stresu “iscrpljuje” nadbubrežne žlijezde, odnosno potiče smanjeno lučenje hormona kortizola, adrenalina i DHEA), što dovodi do gore navedenih simptoma. 

No, problem je u tome što liječnička struka još ne priznaje adrenalni umor kao medicinsko stanje, zbog čega ga je teško i dijagnosticirati. Taj manjak lučenja hormona nadbubrežne žlijezde liječnici uglavnom povezuju s nekim drugim medicinskim stanjima, primjerice hipotireozom ili depresijom, zbog zajedničkih hormona. 

Bez obzira na to je li ovaj problem priznat ili ne, nepobitno je da mnogo žena doživljava ove simptome koji im kvare kvalitetu života.

Još neki simptomi adrenalnog umora su:
– bolovi u tijelu
– gubitak težine
– problemi sa snom i buđenjem
– hiperpigmentacija kože

Ukoliko imate neke ili sve od ovih simptoma, svakako se preporučuje se odlazak liječniku. Ako ove simptome ne uzrokuje neki drugi medicinski problem, evo nekoliko savjeta za borbu protiv adrenalnog umora.

U prehranu uključite proteine i cjelovite žitarice

Zdrava prehrana je pola zdravlja. Izbacite šećere, industrijski procesuiranu hranu i prženu hranu. U svoj plan prehrane uključite proteine, cjelovite žitarice te povrće i voće. Ove su namirnice pune vitamina, minerala i antioksidansa koji će vas obnoviti.

Meditirajte i provodite više vremena u prirodi

Ponekad je potrebno odvojiti se od mobitela i sjedenja u kući i izaći vani u prirodu. Osim što će vas svježi zrak osvježiti i očistiti vam misli, šetnjom ćete se razgibati i potaknuti probavu. Za opuštanje mnogi stručnjaci sve više preporučuju i meditaciju. Ima puno vrsta meditacije, pa odaberite onu koja vam najviše odgovara. Jedna od najučinkovitijih je mindfulness meditacija, odnosno usredotočena svjesnost. 

Ne pretjerujte u obvezama

Sjednite za stol i na papiru odredite svoje prioritete. Recite ne obvezama od kojih zapravo nemate koristi, pogotovo ako vam dodavaju još više stresa – delegirajte ih nekom drugom ili ih naprosto sasvim izbacite iz svog rasporeda. Bavite se aktivnostima koje vas čine ispunjenima.

Ne koristite mobitel prije spavanja

Iako smo gotovo svi nerazdvojni od svojih mobitela, oni nam u mnogo aspekata rade puno više štete nego koristi. Plavo svjetlo na ekranima negativno utječe na san. Usporava nastanak melatonina, hormona koji omogućuje spavanje.

Prestanite koristiti mobitel najmanje sat vremena prije spavanja i držite ga u odvojenoj prostoriji.

Idite ranije na spavanje

Ako ne koristite mobitel prije spavanja, veće su šanse da ćete prije zaspati. Ženama je za normalno funkcioniranje potrebno 8 do 10 sati sna. Prema dr. Christiane Northrup, odlazak na spavanje prije  ponoći (ona preporučuje odlazak na spavanje u 22 sata) može vam pomoći u obnovi nadbubrežnih žlijezda.

Foto: Unsplash, Pexels